Sitede Ara
Testlerimiz

NADİR HASTALIKLAR

NADİR HASTALIKLAR

Genel popülasyona göre çok daha az sayıda kişiyi etkileyen hastalıklara “nadir hastalıklar” denir ve örneğin Avrupa’da bir hastalık 2000’de 1 kişiyi etkiliyorsa “nadir” olarak kabul edilir. Hastalıklar görüldüğü bölgeye/coğrafyaya göre daha sık veya daha nadir olabilir. Örnek verecek olursak, ülkemiz için sık görülen bir tek gen hastalığı olan Talasemi (Akdeniz anemisi), Akdeniz bölgesinde sık, Kuzey Avrupa’da ise nadir görülen hastalıklar grubundadır.

Binlerce çeşit nadir hastalık vardır, şimdiye kadar tanımlanan 7000’in üzerindedir ve yeni tanı metotları sayesinde her geçen gün bu rakam hızla artmaktadır.

Neredeyse bütün genetik hastalıklar “nadir hastalık” başlığında toplanır, ancak her nadir hastalık genetik hastalık değildir. Nadir hastalıklar çoğunlukla ciddi, kronik ve ilerleyici hastalıklardır ve pek çoğunun etiyolojik kökeni henüz bilinmemektedir. Bir kısmına doğumda tanı konulabilirken bir kısmının bulguları daha ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilir. Örneğin, tek gen hastalıklarından spinal muskuler atrofi (SMA), metabolizma hastalıkları (osteogenezis imperfekta, enzim eksiklikleri gibi), ağır malformasyonlarla giden hastalıklar (kromozom hastalıkları, iskelet displazileri gibi) bebeklik ve erken çocukluk döneminde bulgu verirler. Poligenik multifaktöriyel hastalıklar (Crohn hastalığı, amyotrofik lateral skleroz gibi), Huntington hastalığı, nadir kanserler ise erişkin yaş grubunda tanı alan nadir hastalıklara örnektir.

DNA Image
DNA Image

Nadir hastalıklar alt grubunda bulunan “ultra nadir görülen hastalıklar”, daha fazla kronik ve yaşamı sınırlayıcıdır, tanı konulması bir o kadar zordur ve Avrupa’da yaklaşık 2/100.000’den az kişiyi (milyonda <20 hasta) etkileyen hastalıklar için tanımlanmıştır. Özellikle metabolizma kusuruna neden olan hastalıklar / enzim kusuru hastalıkları bu grupta tanımlıdır. Ülkemizde akraba evliliği sıklığı yüksek olduğu için bu grup enzim kusuru hastalıkları özellikle önem teşkil etmektedir.

Nadir hastalıkların tanımlanması, tanısı, takibi için oluşturulmuş bir portal olan ORPHANET (The portal for rare diseases and orphan drugs), nadir hastalıkları Tablo 1’deki gibi gruplamıştır.

Tablo 1. ORPHANET’e göre nadir hastalıkların sınıflaması

Kanserler Metabolizma hastalıkları
Kardiyovasküler hastalıklar Kas-iskelet sistemi bozuklukları
Demans ve nörodejeneratif hastalıklar Nöromüsküler bozukluklar
Göz hastalıkları Malign olmayan hematolojik hastalıklar
Gastrointestinal hastalıklar Pediyatrik hastalıklar
İmmunolojik bozukluklar Renal hastalıklar
Respiratuvar hastalıklar Deri hastalıkları

Nadir hastalıkların görülme sıklıklarına göre ülkeler arasında farklılıklar ve benzerlikler gösteren tarama programları oluşturulmuştur. Ülkemiz için yeni doğan döneminde tarama yapılan nadir hastalıklar şunlardır: fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, biyotidinaz eksikliği, kistik fibrozis, konjenital adrenal hiperplazi. Bu hastalıklar tek gen defektine bağlı ortaya çıkan enzim/metabolizma/hormon hastalıklarıdır. Bu hastalıkların tanısı ne kadar erken koyulursa çocuğun gelişimi o kadar iyi gidecektir. Ayrıca, ailesinde bu grup hastalık öyküsü olan ve çocuk planlayan çiftlerde genetik tanı sayesinde preimplantasyon genetik tanı (PGT) veya prenatal tanı imkanları doğabilmekte, sağlıklı çocuk / sağlıklı embriyo seçimleri yapılabilmektedir. Genişletilmiş yenidoğan tarama panellerinde daha fazla nadir hastalığı taramak (özellikle metabolizma/enzim hastalıkları) hedeflenmektedir. Ülkemiz için iyi bilinen ve karşımıza sık çıkan nadir hastalıklar Tablo 2’de özetlenmiştir ve bunların çoğunluğu tek gen hastalığıdır.

Evlilik öncesinde aday çiftlere de bazı hastalıkların taraması yapılmaktadır. Bunlar tüm dünyada nadir hastalık grubunda yer almasına rağmen ülkemizde sık görülen ve taşıyıcılık oranları oldukça fazla olan tek gen hastalıklarıdır ve bu hastalıklar için taşıyıcı olan çiftler Tıbbi Genetik Poliklinikleri’ne yönlendirilip PGT veya prenatal tanı opsiyonları değerlendirilmektedir (talasemiler, spinal muskuler atrofi).

DNA Image
DNA Image

Tablo 2. Ülkemizde sık görülen nadir hastalıklara örnekler

Nadir Hastalık Etkilenen Gen Kalıtım Modeli
Talasemi HBB ve HBA1/HBA2 Otozomal resesif
Spinal muskuler atrofi (SMA) SMN1 ve SMN2 Otozomal resesif
Fenilketonüri PAH Otozomal resesif
Kistik fibrozis CFTR Otozomal resesif
Ailevi Akdeniz ateşi (FMF) MEFV Otozomal resesif
Pulmoner hipertansiyon Birden fazla gen (çoklu) Otozomal dominant
Albinizm TYR, OCA2, TYRP 1, MATP Otozomal resesif
Amniyotik bant sendromu
Fabry hastalığı GLA Otozomal resesif
Galaktozemi GALT Otozomal resesif
Frajil X sendromu FMR1 X’e bağlı kalıtım
Duchenne muskuler distrofi DMD X’e bağlı kalıtım
Retinoblastom RB1 Otozomal dominant
Biyotidinaz BTD Otozomal resesif

Genetik Mirasınızı Keşfedin

Genetik testlerimiz, danışmanlık hizmetlerimiz ve daha fazlası hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bize Ulaşın

ONCOSEQ DNALAB (Kanser Genetiği)

PRİMİS Non-İnvaziv Prenatal Test

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT)

Tüm Ekzom Dizileme

Klinik Ekzom Dizileme

Nadir Hastalıklar

Taşıyıcılık Panelleri- SMARİS